Sara Charmi

Att vara en vegetariansk flata

Malin är en tjej som står ut i mängden, på många sätt. Detta trots att hon säger sig vara en helt vanlig nittonåring. Hon syns, hörs och bjuder på ett äkta leende. Malin har varit vegetarian sedan hon var 10 år. Hon kom även ut ur garderoben som flata när hon var sexton år. Hon fick hålla sina förhållanden med flickor hemligt för omvärlden.
– Det hade varit mycket enklare att vara heterosexuell, erkänner Malin bittert, men jag är mig själv och försöker inte passa in.


Malin har vetat att hon är homosexuell sedan hon var tolv år. Hon fick sin första riktiga flickvän när hon var femton år. Förhållandet fick hon hålla hemligt för sin mor, som hon bor med. Hennes far har hon ingen kontakt med. Malin var tillsammans med sin första flickvän i över ett år.
– Man inser att man är lesbisk när man inte gillar killar och tjejkompisarna är mycket mer intressanta, ler Malin med glittrande ögon.

Mamma vill inte acceptera
Att komma ut ur garderoben är inte alltid det lättaste. För Malin var det svårt, trots att hennes mor nog hela tiden visste att Malin inte gillar killar.

– Mamma tog det väldigt hårt, berättar Malin aningen ledset. Idag vill hon inte höra någonting om mitt liv eller mina förhållanden.
Hon har fått en drastiskt sämre relation med sin mor. Malin får ofta också höra klagomål och ”skit”, som hon beskriver det, om sin läggning. Detta är någonting som gör henne väldigt ledsen.

Man väljer trots allt inte sin läggning och man kan inte välja bort det. Malin har idag accepterat sig själv och sin läggning. Att vara sig själv kommer man längst med i livet.


Ett val som Malin däremot tagit själv är att vara vegetarian. Hon har varit det sedan hon var tio år.
– Jag åt aldrig kött när jag var liten, säger Malin, jag hatade allt förutom kokt korv och köttbullar.
När Malin fick reda på vad köttet kom ifrån valde hon att inte äta något kött. Det var en spännande utmaning för Malin att sluta äta kött i en sådan tidig ålder.
– Det jobbigaste med att vara vegetarian är att det är svårt att hitta vegetariska alternativ, erkänner Malin.

Vegetarian som jobbar på Burger King
Trots att Malin sagt nej starkt till kött, så jobbar hon på matkedjan Burger King, som säljer hamburgare. Hon har däremot hittat ett sätt att inte stödja köttindustrin och att få folk att äta mer vegetariskt.
– Jag vägrar ta i kött och personalen respekterar detta, ler Malin. Jag brukar också övertala folk att välja vegetariskt när jag står i kassan.

Hon har aldrig varit aktiv i någon djurrättsorganisation och vill inte heller göra det. Hon tycker att hon har nog med att tänka på just nu, som exempelvis skolan. Malin går på Munkebäcksgymnasiet, linje Media, med inriktning textkommunikation. Hon älskar att skriva.

Samhället har gått framåt
Homosexuellas rättigheter utvecklas hela tiden till det bättre. Idag har även homosexuella rätten till att gifta sig, endast borgerligt. Trots detta finns det så mycket mer som kan förändras. Malin tycker att alla borde ha lika rättigheter och skyldigheter.
– Alla borde få ta lika mycket plats, säger Malin bestämt, alla ska få gifta sig i kyrkan och ha lika lätt att skaffa barn.
Enligt Malin finns det inget som är viktigare än att vara sig själv. Hon förstår att det inte är lätt när man får skit för att man exempelvis är homosexuell.

Malin tycker att det är synd att det inte är många som vågar visa sitt riktiga jag. Det finns en hel del saker hon skulle vilja säga till dem.
– Det blir enklare så, hennes blåa ögon glittrar till, man är rädd att folk ska se ned på en eller stöta bort en, men det är oftast inte så.
Malin uppmuntrar alla att våga ta steget att stå upp för sig själva.