Sara Charmi

Sanningen om Mcdonalds

Mcdonalds måste vara det ställe de flesta ätit på. Mcdonalds lägger ner en förmögenhet på att göra reklam för sig själva och försöka få ett bra rykte. Ett rykte som talar för att de skulle vara ett ”grönt” företag och det bästa stället att äta på. Barn lockas till deras ”gratis” leksaker och frestande mat. Visst är det i jämförelse med andra snabbmatställen billigt, men till vilket pris?

Samtidigt som Mcdonalds tjänar 162 miljoner varje dag, svälter miljontals människor.

 

Världens vackraste regnskogar förstörs drastiskt. Mcdonalds och andra multinationella företags sätt att använda åkerjord gör att lokalbefolkningen måste flytta någon annanstans.

 

Enorma områden i fattiga länder används för uppfödning av djur och odling. Djuren föds upp för att slaktas och sedan ätas världen över.

 

Mcdonalds är det största företag som använder mest kött i världen. Framför allt är McDonalds en symbol för köttindustrin. Oberoende om man är vegetarian eller inte så bör inte djur betraktas som produkter.

 

Som om det inte vore nog med att djuren föds upp i fångenskap för att sedan gödas upp och slaktas, mycket av köttet slängs. Mcdonalds slänger hamburgare som stått cirka fem minuter, då de anses vara för gamla.

 

En vän till mig jobbar på Mcdonalds under en vanlig arbetsdag räknade han ut att 20 % av köttet slängs. Det finns även många av deras kunder som sällan äter upp sitt kött. Brickor med halvätna hamburgare lämnas kvar.

Hur mycket kött går då till spillo i hela Göteborg? Sverige? Europa? Världen? Vi har ingen aning om hur många djur som blivit slaktade för att hamna i en soptunna på Mcdonalds. Det är ingenting Mcdonalds vågar svara på.

 

 


 

En anställd på Mcdonalds jobbar oftast på en lördag fem timmar. Man håller ett tempo där man gör cirka 12-15 hamburgare i minuten. 12-15 hamburgare blir cirka 720-900 hamburgare i timmen, vilket i sin tur blir cirka 3600-4500 hamburgare under fem timmar på jobbet. Man har rätt till 30 minuters rast, så siffran landar på cirka 3240-4050 hamburgare. Av dessa hamnar 610-810 i papperskorgen. Han är inte heller ensam om att göra hamburgare. Hans kollegor gör även större hamburgare.